Threefold Architects

  • A Courtyard Mews

Commissioned by Croydon’s Brick by Brick, Threefold have created a new 8 unit housing scheme for New Addington, Croydon which is carefully located within a challenging infill garage site.

The building is made up of two simple brick volumes punctured projecting metal window surrounds and split by a double height glazed entrance that houses the communal stair and visually and physically connects the front and rear communal gardens. Although the wider context of New Addington is semi-rural and adjacent to London’s green belt, the immediate surroundings of the site are relatively dense and suburban. In addition, a combination of limited access, unusual shape and close proximity to adjoining properties has required a particularly thoughtful and sympathetic design from Threefold.

 Driven by a desire to design to have a positive and long lasting impact on the context of each project and deliver high quality amenity and external space in housing developments, Threefold have created eight new homes which not only benefit from their own private amenity space, but also the use of a shared courtyard at the entrance and a communal green space at the rear. Subsequently, all eight new flats will benefit from garden aspects in at least two directions. Creative use of hard and soft landscaping will give definition to the site, whilst in-built window planters are provided for the benefit of all residents, enhancing the aspect of each flat both externally and internally.

Client: Brick x Brick

Type: Housing

Status: Planning

Location: Croydon